marți, 22 aprilie 2008
Laleaua pestrita (fritillia meleagris)
Este cunoscuta si sub numele de biblica datorita asemanarii florilor cu penajul aceste pasari, dedita in jurul satului Ilisesti, caldarusa in zona orasului Radauti si a comunei Fantanele. Prefera locuri mlastinoase,umede, bahnoase sau turboase.Tulpina inalta de 20 - 30 cm, frunzele alterne, late de 3 - 10 mm si lungi de 8 - 14 cm. Flori solitare,mari, inodore, pendente, brune purpuri, patate in forma tablei de sah. Raspandirea ei mai rara in tara si mai frecventa in judet o gasim in localitatiile :Bainet, Balcauti, Burla,Calafindesti, Calinesti - Cuparencu, Climauti, Costisa, Dornesti, Dumbraveni, Sasca,Baia, Fratauti, Galanesti,Horodnicu de jos, Hurjuieni, Ilisesti,Maneuti, Milisauti,Patrauti, Radauti, Serbauti, Siret,Todiresti, Vicovul de jos, Vicsani,Voitinel, Zamostea,Zvoristea aceste localitati se gasesc conform
studiului oferit de Taras George Seghedin, in cartea sa: Rezervatiile naturale din Bucovina. Desi comuna Fantanele nu e specificata in cartea respectiva, aceasta minune a naturi se gaseste si in padurea numita de localnici ( Padurea Manghiuc), padure aflata la hotarul ce separa satele Stamate de Corocaesti (comuna Veresti) si este numita popular caldarusi.
Fritillus in latina insemna tabla de sah, pahar de aruncat zarurile, aluzie la patratelele ordonate, brun-roscate ale lalelei care alterneaza cu patratele de alte culori, de aici impresia de pestrit; din acelasi motiv, popular i se spune "bibilica". Planta mediteraneana, laleaua pestrita face parte din familia liliaceelor si este pusa sub protectia legii in toate tarile europene.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu