duminică, 3 august 2008

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Stamate

Stamate este o localitate in comuna Fantanele din judeţul Suceava. Comuna Fantanele este parte a judeţul Suceava fiind formată din satele: Băneşti, Cotu Dobei, Fantanele, Stamate şi Slobozia Sucevei Comuna este poziţionată la o distanţă de 7km de comuna Vereşti, fiind cuprinsă intre cele doua rauri: la vest Raul Suceava şi la est Raul Siret la 30 km. de Suceava, 40 km de Botoşani şi de Fălticeni, pe drumul judeţean DJ 290 ce duce spre Suceava, dar şi pe drumul comunal DC 65 . Cu trenul se poate ajunge pană in halta Băneşti.
Dupa ce satul Stamate dinspre domeniul Băluşenilor s-a extins şi dincolo de Valea Lacului, unde boierul Ştefan Stamate a construit o bisericuţă de lemn,pe un teren foarte bine ales ca vedere generală, s-a construit in aproape şi o casă de locuit. După schimbarea proprietarului moşiei, noul proprietar fiind Costachi Miclescu, săteni in frunte cu preotul Simion Simionescu au făcut cărămidă şi temelie din piatră grea, au ridicat in cumpene cate o porţiune din haizaşul bisericii clădind pereţii din cărămidă şi au acoperit-o cu şindrilă.
Această bisericuţă era fără pod şi fără pictură: icoanele fiind in alb. Costachi Miclescu fiind rudă cu mitropolitul Calinic Miclescu, a adus pe vestitul pictor al acelui timp,numit Strejescu, care a pictat catapeteasma. Tot acest boier a făcut şi cinci clopote cumpărand şi cărţile de ritual. Moşia a fost vandută lui Iordache Ciolac, ginerele lui Bezedea Morruzzi. I. Ciolac a vandut moşia familiei Ghika din Dumbrăveni care a vandut-o fraţiilor Samoil şi Moise Casstiner, care la randul său a vandut-o lui Bogdan Ciomac.
Pisanie

Aceste date se află in pisanie, de la intrarea in acest sfant lăcaş:
"Ziditu-va acest Sfant lăcaş cu hramul Sfantul Ioan Botezătorul intre anii 1822 - 1862 de către doamna Maria Rosetti, in anul 1862, Ioan Cantacuzino o inzestrează cu catapeteasma pictată şi este sfinţită de I.P.S. Mitropolitul Veniamin Costache. Intre anii 1987 - 1988 in timpul păstoririi preafericitului patriarh al BOR Teoctist şi a IPS Pimen Suceveanul, protopop fiind I.C. Ciubotaru Mandache, iar preot paroh Gliga Dumitru, acest sfant lăcaş a fost tencuit in praf de piatră in exterior , iar interiorul impodobit cu pictură in tehnică frească, de pictorul Chelsoi Mircea şi dotat cu iconostas şi străni din stejar sculptat".
(Pisania Bisericii din Stamate)