miercuri, 31 decembrie 2008

Nunta de Aur pentru 17 cupluri din comuna Fantanele


La împlinirea a 50 de ani de căsătorie de către 17 cupluri din comuna Fântânele, Primăria şi Consiliul Local al comunei Fântânele a organizat pe data de 26 decembrie 2008 o festivitate ce a debutat cu un tedeum religios oficiat de preotul Marţineac Ilie la biserica Sfântul Gheorghe din satul Băneşti, urmat apoi de înmânarea unor premii în bani, diplome, flori şi şampanie. În continuare, cuplurilor li s-a oferit o masă festivă, ocazie cu care s-au depănat amintiri despre viaţa lor, amintind de faptul că reţeta succesului longevităţii căsătoriei lor este: iubirea, îngăduinţa, încrederea în partenerul său precum şi credinţa în Dumnezeu. Este un moment unic din viaţa lor şi un exemplu de urmat pentru noi toţi. Primarul Gheorghe Cornea a ţinut să precizeze că nu este prima manifestare de acest gen, aceasta fiind la cea de-a III-a ediţie, şi că îşi doreşte ca fiecare dintre noi să ajungem să sărbătorim Nunta de Aur. Festivitatea s-a încheiat cu un spectacol oferit de Fanfara din Stamate, invitaţi fiind Mirela şi Loredana Aanei.

Articol de Ionel Curcan

duminică, 3 august 2008

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Stamate

Stamate este o localitate in comuna Fantanele din judeţul Suceava. Comuna Fantanele este parte a judeţul Suceava fiind formată din satele: Băneşti, Cotu Dobei, Fantanele, Stamate şi Slobozia Sucevei Comuna este poziţionată la o distanţă de 7km de comuna Vereşti, fiind cuprinsă intre cele doua rauri: la vest Raul Suceava şi la est Raul Siret la 30 km. de Suceava, 40 km de Botoşani şi de Fălticeni, pe drumul judeţean DJ 290 ce duce spre Suceava, dar şi pe drumul comunal DC 65 . Cu trenul se poate ajunge pană in halta Băneşti.
Dupa ce satul Stamate dinspre domeniul Băluşenilor s-a extins şi dincolo de Valea Lacului, unde boierul Ştefan Stamate a construit o bisericuţă de lemn,pe un teren foarte bine ales ca vedere generală, s-a construit in aproape şi o casă de locuit. După schimbarea proprietarului moşiei, noul proprietar fiind Costachi Miclescu, săteni in frunte cu preotul Simion Simionescu au făcut cărămidă şi temelie din piatră grea, au ridicat in cumpene cate o porţiune din haizaşul bisericii clădind pereţii din cărămidă şi au acoperit-o cu şindrilă.
Această bisericuţă era fără pod şi fără pictură: icoanele fiind in alb. Costachi Miclescu fiind rudă cu mitropolitul Calinic Miclescu, a adus pe vestitul pictor al acelui timp,numit Strejescu, care a pictat catapeteasma. Tot acest boier a făcut şi cinci clopote cumpărand şi cărţile de ritual. Moşia a fost vandută lui Iordache Ciolac, ginerele lui Bezedea Morruzzi. I. Ciolac a vandut moşia familiei Ghika din Dumbrăveni care a vandut-o fraţiilor Samoil şi Moise Casstiner, care la randul său a vandut-o lui Bogdan Ciomac.
Pisanie

Aceste date se află in pisanie, de la intrarea in acest sfant lăcaş:
"Ziditu-va acest Sfant lăcaş cu hramul Sfantul Ioan Botezătorul intre anii 1822 - 1862 de către doamna Maria Rosetti, in anul 1862, Ioan Cantacuzino o inzestrează cu catapeteasma pictată şi este sfinţită de I.P.S. Mitropolitul Veniamin Costache. Intre anii 1987 - 1988 in timpul păstoririi preafericitului patriarh al BOR Teoctist şi a IPS Pimen Suceveanul, protopop fiind I.C. Ciubotaru Mandache, iar preot paroh Gliga Dumitru, acest sfant lăcaş a fost tencuit in praf de piatră in exterior , iar interiorul impodobit cu pictură in tehnică frească, de pictorul Chelsoi Mircea şi dotat cu iconostas şi străni din stejar sculptat".
(Pisania Bisericii din Stamate)






joi, 26 iunie 2008

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Fântânele

Biserica din Fantanele
Biserica din Fantanele

Biserica din satul Fantanele a fost ridicată la sfârşitul sec. al - XVIII-lea. Ea poartă hramul Adormirea Maicii Domnului.


Aşezare

Fântânele este situat între raul Suceava şi raul Siret, pe un platou îsi trage numele de la la multe fântâni, ce au fost la bazele platoului. La acele fântâni se adăpau vitele moşierului, familiei Cănănău, stăpană pe întinse terenuri şi care avea aici adăposturi pentru vite. Vechimea satului este de înaintea anului 1700, deoarece alaturi de actuala biserică, spre sud se distinge locul unei foste biserici şi există vechea sfântă masă din cărămidă şi pământ a acelei biserici, ce se mentine şi astăzi. Locuitori acestui sat erau toţi argaţi şi muncitori la moşia boierilor. Azi satul Fântânele

număra 271 de familii cu 933 de suflete.

Istoric

Actuala biserică a fost începutǎ a zidi în anul 1791 de către Safta Cănănău . Biserica este construită pe temelie de piatră , pe cărămidă şi a fost acoperită până in anul 1927 cu draniţă , iar de atunci cu tablă zincată. Este în formă de cruce cu bratele S-E-N semirotunde, cu câte două contraforturi pe ambele părti cu ocniţe alăturate, de jur imprejur, pentru zugravit icoane la inălţimea de 7 m , cu două brâie liniare în relief, late de 20 cm, la câte 4 m fiecare şi turn pe pridvor. Pereţi biserici sunt înalti de 9 m, turnul de 20 m şi acoperisul turnului - în formă de pară - împreună cu crucea, înalt de 14 m. Lungimea biserici este de 26 m, latimea de 8 m , iar zidul de 1 m .

Imagine:Biserica din Fantanele
Imagine:Biserica din Fantanele

Este o biserică monumentală şi domină valea Sucevei şi a Siretului pe distanţa de 20 km , interiorul este format din pridvor de 5/6 m, boltit semicilindric, pronaos de 5/6 m , cu calotă semisferică, perete despărtitor de naos, cu trei arcade, sprijinit pe doi stâlpi masivi, rotunzi, naosul de 10/6 m cu boltă semicilindrică şi calotă semisferică pictată , cu două obside de 2/3 m pentru străini şi altarul în formă de semicerc, cu calotă ogivală, sprijinită pe arcul despărtitor de naos, de 4/6 m . Obiecte importante în interior se pot socoti icoanele şi întreaga catapeteasmă, cât şi o cruce de argint ce are în mijlocul ei , lemn sculptat cu o mare măestrie o cruce mică pentru binecuvântare. Amândoua aceste cruci se află pe sfânta masă, sfântul potir, discul şi steluţa, sunt toate din argint.


Ca preoti slujitori la această biserica, cunoscuţi din spusele oamenilor bătrâni, sunt următorii: pr. Andrieş; pr. Costache Ioniţă; pr. Iov Tiulescu; pr. Gheorghe Tiulescu; pr. Costache tibulca; pr. Iordache Tibulca; pr. Costache Gabor; pr. D-tru Gabor; pr. Alexandru Ştefănescu; pr. Grigore Alecu; pr. Vasile Hutupaş; pr. Vlad Grigoraş; pr. Gheorghe Gorcea; pr. Sahleanu; etc.

Fotogalerie

Bibliografie

  • Serediuc, Catalin-Eugen. Anul Domnului 2000 din luna mai




marți, 22 aprilie 2008

Laleaua pestrita (fritillia meleagris)


Este cunoscuta si sub numele de biblica datorita asemanarii florilor cu penajul aceste pasari, dedita in jurul satului Ilisesti, caldarusa in zona orasului Radauti si a comunei Fantanele. Prefera locuri mlastinoase,umede, bahnoase sau turboase.Tulpina inalta de 20 - 30 cm, frunzele alterne, late de 3 - 10 mm si lungi de 8 - 14 cm. Flori solitare,mari, inodore, pendente, brune purpuri, patate in forma tablei de sah. Raspandirea ei mai rara in tara si mai frecventa in judet o gasim in localitatiile :Bainet, Balcauti, Burla,Calafindesti, Calinesti - Cuparencu, Climauti, Costisa, Dornesti, Dumbraveni, Sasca,Baia, Fratauti, Galanesti,Horodnicu de jos, Hurjuieni, Ilisesti,Maneuti, Milisauti,Patrauti, Radauti, Serbauti, Siret,Todiresti, Vicovul de jos, Vicsani,Voitinel, Zamostea,Zvoristea aceste localitati se gasesc conform
studiului oferit de Taras George Seghedin, in cartea sa: Rezervatiile naturale din Bucovina. Desi comuna Fantanele nu e specificata in cartea respectiva, aceasta minune a naturi se gaseste si in padurea numita de localnici ( Padurea Manghiuc), padure aflata la hotarul ce separa satele Stamate de Corocaesti (comuna Veresti) si este numita popular caldarusi.





Fritillus in latina insemna tabla de sah, pahar de aruncat zarurile, aluzie la patratelele ordonate, brun-roscate ale lalelei care alterneaza cu patratele de alte culori, de aici impresia de pestrit; din acelasi motiv, popular i se spune "bibilica". Planta mediteraneana, laleaua pestrita face parte din familia liliaceelor si este pusa sub protectia legii in toate tarile europene.




duminică, 16 martie 2008

PUNCTUL DE ACCES PUBLIC SI INFORMATIE AL COMUNEI FANTANELE






















PRIMĂRIA COMUNEI FÎNTÎNELE

sat Bănesti, comuna Fîntînele
JUDETUL SUCEAVA

ROMÂNIA

Nr. tel. 0230 537749

Nr. fax 0230537749

e-mail: primaria.fintinele@yahoo.com



Proiectul Economia Bazată pe Cunoastere contribuie la Crestera competivitătii economice si al reducerea decalajului rural-urban, prin:

  • Asigurarea infrastructurii de comunicatii de tip Braodband si tehnologia informatiei;

  • Formarea continuă a membrilor comunitătii în domeniul IT&C;

  • Lansarea de servicii moderne de eGovernment

  • Aplicarea de politici publice coerente pentru integrarea instrumentelor IT&C în învătământul preuniversitar

  • Sprijinirea procesului de absorbtie a elementelor inovative în mediul de afaceri, favorizând cresterea competivitătii sectorului IMM.


Din cadrul Proiectului Economia Bazată pe Cunoastere fac parte 246 de comunităti, precedate de alte 9 care fac parte din proiectul pilot. Retelele electronice ale comunitătilor locale au fost realizate de consortiile Romtelecom-Sysware Systems Integration şi S&T-accessNet International.

„Performanţele managerului şi administratorului IT RECL vor avea un rol fundamental în asigurarea succesului proiectului. De aceea am dorit să beneficieze de o sesiune complexă de formare, care să cuprindă atât noţiuni specifice IT&C, dar şi de management, relaţii publice, comunicare, marketing şi dezvoltare locală. Utilizând informaţiile dobândite la cursuri în folosul fiecărei comunităţi, angajaţii reţelelor vor putea deveni, pe termen lung, adevăraţi agenţi de schimbare economică, socială şi culturală locală”, a declarat Zoltán Somodi, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere, coordonat de MCTI, instalează în aproximativ 20% din mediul rural şi mic urban Reţele Electronice Locale. Acestea se realizează prin conectarea la Internet Broadband a sediului Primăriei, al şcolii gimnaziale, al bibliotecii publice şi al Punctului de Acces Public la Informaţie. Iniţiativa are abordări multisectoriale şi va asigura, în intervalul 2007-2010, servicii de bază şi servicii cu valoare adăugată. Printre acestea se numără servicii publice furnizate prin mijloace electronice, educaţie asistată de computer, gestionarea afacerilor cu ajutorul computerului, precum şi acordarea de finanţări nerambursabile pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii şi utilizarea tehnologiei în dezvoltarea afacerilor.

Proiectul este realizat prin finanţarea Băncii Mondiale şi a Guvernului României, având ca parteneri instituţionali Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie. Pe parcursul următorilor patru ani, sub coordonarea directă a Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, comunităţile beneficiare vor primi acces la informaţie şi servicii moderne, ce vor asigura o educaţie mai bună, afaceri prospere şi servicii publice eficiente, întârind mediul de afaceri local şi contribuind în mod real la sustenabilitatea financiară a acestora.

În cadrul proiectului s-a urmărit achiziţia de echipamente IT (PC-uri desktop, servere, switch-uri, smart UPS, routere, camere foto digitale, copiatoare, imprimante, scannere, camere web, videoproiectoare) şi software standard (sistem de operare, aplicaţii office, sistem de navigare pe Internet, poştã electronicã şi licenţe antivirus), ce vor fi utilizate pentru dotarea fiecãrui nod al reţelei locale (Primãrie, Şcoalã, Bibliotecã, Punctul de Acces Public la Informaţie).

Sunt prevãzute totodată instalarea reţelei de comunicaţie la nivel local, acces la Internet de bandã largã timp de trei ani pentru fiecare RECL şi asigurarea tuturor echipamentelor ce formează reţeaua locală.

Adrese internet:

www.ecomunitate.ro

www.mcti.ro

www.worldbank.org/ro

Finantarea proiectului a fost făcută de Banca Mondială, printr-un împrumut de 60 de milioane de dolari si de Guvernul României, printr-o contributie de 14 milioane de dolari.











































Comuna Fantanele se poate mandri cu un punct de Acces Public la Informatie, in urma evaluari a iesit pe locul 3 pe tara, beneficiind in acest sens de "Economia bazata pe cunoastere".


La procesul de selectie au participat comunitatile dezavantajate din punctul de vedere al accesului la cunoastere, care s-au incadrat in urmatoarele categori:
> Categoria 1: comune situate la cel putin 11 km de cel mai apropiat oras cu o populatie de 30.000 locuitori
>Categoria 2: orase mici (cu mai putin de 30.000 locuitori).

Comunitatile locale au participat cu:

1. Asigurarea tuturor spatiilor destinate RECL:
> o incapere din sediul Primariei;
>sediul biblioteci locale;
>o sala de curs in scoala coordonatoare si similar in toate scolile gimnaziale din unitatea administrativ- teritoriala;
>un sediu separat, cu destinatia "Punct de Acces la Informatie"" (PAPI) cu o suprafata de minim 30 mp.

Toate spatiile mentionate mai sus trebuie amenajate conform cerintelor tehnice ale proiectului: prize multiple ,sistem de incalzire, grupuri sanitare interioare,sistem alarma, gresie, geamuri de tip termopan, lambriuri, indicator luminos PAPI.
Suportarea cheltuielilor aferente procesului de functionare si intretinere a spatiilor.
Asigurarea platii drepturilor salariale ale personalului retelei - managerul RECL si administratorul IT RECL.

Beneficile comunitatilor locale oferite prin acest proiect sunt:

*Extinderea accesului la tehnologiile moderne informationale si de comunicatii;
*Formarea de resurse umane locale cu competente in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatilor selectate;
* Imbunatatirea cunostintelor de utilizare a calculatorului pentru cetatenii comunitatilor selectate;
*Accesul cetatenilor si intreprinzatorilor la serviciile de e-governamant;
*Modernizarea procesului educational;
*Dezvoltarea mediului de afaceri local prin promovarea comertului electronic si adoptarea solutiilor inovatoare.

Serviciile oferite in cadrul proictului sunt urmatoarele :
>Servicii de baza:
*Acces la calculator;
*Acces la internet
*Servicii telefonie / fax
*Multiplicare/ copiere
* Scanare.

Infrastructura consta din 4 noduri dotate cu echipament IT de ultima generatie, conectate la internet dupa cum urmeaza:

Scoala coordonatoare: 1 server ; 10 calculatoare ;1 camera web ; 1 videoproiector ; 1 imprimanta.

Primaria: 1 server ; 2 calculatoare ; 1 imprimanta ; 1 scanner.

Biblioteca: 1 calculator.

P. A. P. I. : 1 server ; 6 calculatoare ; 1 scanner ; 1 camera web; 1 imprimanta ; 1 camera foto digitala.

marți, 19 februarie 2008

The wooden church, Banesti, village Fantanele, city Suceava








The wooden church St. Nicholas from banesti village(Suceava) is an orthodox church,, first mentioned in 1705. it posseses a special importance becase the grandmother of Mihai Eminescu, Paraschiva Iurascu, is buried, in it’s cemetery.

Placement

Banesti village, part of Fantanele village, is situated at 8 km away from the next town, Veresti. The village preserves tradition and belief. The way that communicates with veresti splits the village into two. Roads now are modernized thanks to the sapard project. All over the village, the time has made his job, but not far from the village, the time had stopped, and reveals us “the wooden church”.


History
Built in the second reign of ion Antioh Cantemir , leader of M oldova form 1705 since 1707, the church was settled in an oak forest , that now doesn’t exist anymore. The man, who made the church official, was a little merchant, from the neighbor village.
The church is not impressive in size, but in the renascetist architecture. Nevertheless, it is said that the church is much older than that. The priest nicanor lungu sais that in some documents the church is mentioned from 1668.
The building of the church was made all through help of locals. It is not impressive from the outside, but the interior is wonderful, the old floor, and the altar sculpted in wood. There is not any paint on the wall, but they are all decorated with columns and other sculptures made in 1826 –1830 by enache ponici. In banesti village, there are two churches, the wooden church and a newer one, in the northwestern side of the village.
The grandmother of Mihai Eminescu
What is one of the most interesting things in this church, is that in it’s cemetery is buried the grandmother of mihai eminescu. That is why everything that has to do with the wooden church is also a cultural interest: his life, his relatives, and every event that has something to do with the poet’s life.
His grandmother had nine children, one of them being Raluca, Mihai Eminescu’s mother.
Paraschiva Iurascu was born in 1785, and died at age 51. an accident caused her burial at the wooden church. It is said that there are some inscription about her written by her husband.
The church is opened to public all the time, especially on 6 December because in that day the Christian celebrate st. Nicholas day.
The wooden church is not very familiar to everyone, but it’s cultural value its huge.
Although time has put his print on it, the local budget can not cover all the repairs.

Image satelit
(imagine maps panoramio)

Article translated by Catalina Chitic high school Stefan cel Mare.

miercuri, 13 februarie 2008

SCOALA MIHAI EMINESCU DIN SAT BANESTI COMUNA FANTANELE

Deviza: Şcoala se confundă cu viaţa... una o întregeşte pe cealaltă. Şcoala îţi dă posibilitatea să-ţi trăieşti viaţa complet. Viaţa unui analfabet este o simplă existenţă, şi atâta tot... Viaţa nu-i decât continuitatea şcolii, dar fară profesori. I. MINULESCU

Şcoala din
Băneşti s-a deschis în anul 1902. Poartă numele poetului Mihai Eminescu deoarece în documentaţia pe care s-a înaintat de către Mihai Silviu Gabriel, directorul acestei şcoli, Consiliului local, în momentul în care a propus ca şcoala să poarte numele poetului, se menţionează că:
„…la sfârşitul anului 1834, o mare nenorocire s-a abătut asupra familiei lui Vasile Iuraşcu, bunicul lui Mihai Eminescu. A treia zi de sărbatorile Crăciunului (27 decembrie), chiar de dimineaţă, soţia sa pleacă din Băneşti, grăbind trăsura, ca să ajungă mai repede la Sarafineşti. Dar înainte de a trece Râul Siret, prin Vadul Donţului, s-a prăvalit trăsura şi Paraschiva Iuraşcu a căzut cu capul peste o cioată. Intrată în agonie, a fost dusă din nou la Băneşti, acasă la aga Grigore Cananău, unde, peste două ceasuri, a murit. A fost înmormântată în cimitirul de pe lângă Biserica de lemn din Băneşti, cu hramul Sf. Nicolae.”

Aceste informaţii sunt consemnate şi în „Mărgăritarele” lui
Vasile Iuraşcu, chiar la începutul cărţii şi pe piatra tombală a Paraschivei Iuraşcu, descoperită şi descifrată de I.D. Marin. Mama lui Eminescu – Raluca Iuraşcu – este cel de-al cincilea copil al Paraschivei Iuraşcu, înmormântată la Băneşti.







Istoric:
Din cercetarea documentelor aflate în arhivele şcolii şi în Arhivele Statului din judeţul Botoşani, reiese ca prima şcoala a fost infiinţată în satul Stamate încă din anul 1866. Astfel, prin procesul verbal încheiat la 30 aprilie 1866 de către primaria comunei se stabileşte salariul învaţătorului Vasile Bârjoveanu din satul Băluşeni (vechea denumire a satului Stamate). La 30 ianuarie 1883, Consiliul local încheie un proces verbal prin care se numeşte ca învăţător preotul Teodor Sălăgeanu la şcoala ce:
„… are a se înfiinţa de curând în cotuna Băluşeni”
. (dosar 8/1883-Arhivele Statului Botoşani) La această şcoala veneau să studieze elevii satelor Fântânele, Băneşti şi Stamate, pâna în anul 1902 iar elevii din satul Fântânele, au venit până în anul 1901. Primii dascali ai scolii au fost preotul Ion Simionescu, Vasilica T. Seribău ( până în anul 1922), preotu Costineanu, V. Prepeliţă. Majoritatea învăţătorilor nu au fost localnici, rămâneau foarte puţin şi apoi plecau in alte sate. În satul Băneşti, începutul invăţământului a fost asemănător celorlalte sate, şcoala funcţionând ĭn case particulare, inchiriate de primarie. În anul 1903 şcoala a functionat în casa cetaţeanului Boicesc, de fapt intr-o fostă prăvălie sătească.În anul 1930 se construieşte, cu contribuţia cetaţenilor satului un local de şcoală cu doua săli de clasă şi cancelarie. Construcţia era din chirpici şi acoperită cu tablă. Astăzi,această clădire este folosită ca sediu pentru Căminul Cultural şi Biblioteca Comunală. Primul dascăl a fost Constantin Caliniuc, apoi preotul Vasile Grigoriu, Vasile Rusu. La aceasta şcoală se învăţau doar trei clase, iar după absolvire elevii continuau clasa a IV-a şi V-a la Stamate sau Fântânele. Începând din anii 1937-1939, la această şcoală au funcţionat clasele I - VII. Aici veneau şi învăţau elevii din satele Băneşti, Cotu Dobei, Fântânele, Stamate şi Slobozia Sucevei, dar în cataloage apar şi elevi din Salcea, Prelipca,sau Roşcani. Dupa al doilea Război Mondial s-a încercat o reluare a procesului de invăţământ care era modest deoarece nu erau învăţători, manuale, caiete, material didactic, lemne pentru încalzirea claselor etc. Documentele menţionează ca învăţători în şcolile din comună pe: Vasile Bârjoveanu, Teodor Sălăgeanu, Vasile C. Telega, Vasile Grigoriu, Eduard Enăşescu, Clementina Zaharescu, Constantin Mandinescu, Vasile I. Botez, Ion Vasiliu. Starea învăţământului din comuna Fântânele este sugestiv reliefată prin raportul pe care-l face Revizoratul Şcolar către Prefectură la 16 octombrie 1903 (Dosar 25/1903 - Scolile):

„ Cu ocazia înspectiunii ce am făcut eri 11 octombre la scoala din Băluşeni, comuna Fântânele, am găsit, că pentru acea scoala, comuna a închriat o singură cameră şi aceea foarte puţin încăpătoare. Lipsind cancelaria, învăţătorul este condamnat, ca în timpul recreatiunilor să respire aerul stricat de clasă sau să iasă până pe prispa şcolii, iar lucrarile de cancelarie să le facă la el acasa. Tot din lipsă de cancelarie aparatele didactice: harţi, tablouri istorice etc. trebuie sa stea pe coardă, care susţine grinzile de la plafon şi să se păstreze foarte prost.Şi fiind că peste sala de cameră de clasă mai este o odae, pe care proprietara caselor în care e şcoala ne-a declarat ca e gata să o pună la dispoziţiunea şcoalei în schimbul unei sume de 20 lei peste chiria ce primeşte astăzi, cu onoare vă rog să binevoiţi a da ordine domnului primar al comunei Fîntînele să închirieze şi odaia a doua din localul unde este scoala din Băluşeni şi pentru păstrarea aparatelor didactice de la acea şcoala sa se facă fără întârziere un dulap după dimensiunile arătate de învăţător. ”

Din anul 1948 şi pâna în anul 1950, de la Şcoala Băneşti au fost transferate clasele V - VII la Şcoala Stamate. Tot la Stamate urmau cursurile elevii satelor Băneşti, Cotu Dobei, Fântânele. În anul 1950 elevii şcolii învată în clădirea conacului boieresc, un local spatios, amenajat în curtea fostului proprietar al moşiei Băneşti, baronul Jean Kapri. Din acest an, Şcoala Bănesti devine şcoala de centru, unde învată elevi din clasele V - VIII, din toate satele comunei. În anul 1972 în satul Băneşti, care se află aproximativ în centrul geografic al comunei, se dă în folosinţă noul local de şcoala , cu zece sali de clasă si doua laboratoare.
În anul
1982 aici se înfiintează treapta I de liceu, iar din anul 1990 se înfiintează şcoala de ucenici, cu doua profile : mecanic şi textil (cu ateliere proprii). Începând din anul 2003 se infiinţeaza Şcoala de Arte şi Meserii, profil textil si pielărie. Din anul 2002 la iniţiativa profesorului de limba română Mihai Silviu si cu colaborarea directorului şcolii Iavni Aurel, Şcoala Băneşti poartă numele marelui poet Mihai Eminescu
















Obiective:
Copiii de azi vor conduce şi organiza statul de mâine,viitorul nostru va fi ceea ce ei vor şti sa facă! Ţelul nostru este sa devenim o unitate şcolara de referinţă,integrata nevoilor sociale ale comunitaţii,care sa realizeze pregatirea de astazi pentru viitorul de mâine,la standardele europene. Formarea tinerilor din zona comunei Fântânele si nu numai pentru o societate democratică în schimbare, pentru o economie a viitorului ,astfel încât sa devină cetaţeni activi ai comunitaţii. Şcoala tratează elevii in conformitate cu idealul educaţional al societaţii romaneşti actuale de a descoperi în fiecare elev un potenţial talent ce trebuie valorificat în condiţiile în care şcoala acceptă rolul de iniţiator, susţinător şi catalizator al tradiţiei locale. Misiunea şcolii este sa asigure o educaţie de calitate pentru dezvoltarea intelectuală, socială şi profesională a tinerilor in vederea adaptării socio-economice a adolescenţilor de azi, viitori cetaţeni activi, deplin conştienţi de propria valoare şi competitivi pe piaţa muncii locala si europeană. Ne propunem să asigurăm aceasta calitate printr-un climat intern stimulativ atăt pentru elevi cât şi pentru profesori, sensibili la nevoile locale şi regionale. Serviciile oferite de şcoală au la bază calitatea, perfoemanţa, promovarea valorilor europene, egalitatea şanselor pentru toţi participanţii în proces si deschiderea spre învăţarea pe tot parcursul vieţii, astfel încât va deveni o şcoala deschisa pentru toţi cetăţenii comunei Fântânele spre a oferi şanse egale de dezvoltare profesionala. Vom promova un management eficient al tuturor resurselor,indiferent de provenienţa lor.
Şcoala are ca resurse informaţionale 9500 volume fond carte 13 calculatoare conectate la internet 3 imprimante laser 1 scaner 1 fax 1 copiator.